Агрономія

Конкурентні переваги бур’янів перед культурними рослинами

Різні види бур’янів можуть успішно конкурувати в польових ценозах завдяки своїм біологічним властивостям. До основних із них слід зачислити такі: надзвичайно висока насіннєва репродуктивність і здатність тривалий час не втрачати їх схожості, перебуваючи в ґрунті; неодночасне проростання насіння протягом кількох років; висока пластичність до зростання в польових умовах.

Про це розповів Ігор Костиря, канд. с.-г. наук Генічеська дослідна станція ДУ ІЗК НААН України у журналі The Ukrainian Farmer.

«Багаторічним бур’янам властиве формування сильно розвиненої кореневої системи з великими запасами пластичних речовин здатної до багаторазової регенерації», — зазначає він.

До прикладу, амброзія полинолиста (88 тис. шт. насінин/рослину) зберігає схожість до 40 років, лобода біла (700 тис. шт. насінин/рослину) — 38, вовчок соняшниковий (100 тис. шт. насінин/рослину) — 10 років.

Упродовж перебування насіння в ґрунті без втрати життєздатності формується потенційна засміченість насіннєвими зачатками орного шару.

Тому експерт радить у виробничих умовах дуже важливо мати об’єктивні дані про видову засміченість ґрунту насінням бур’янів і передбачити рясність появи їх сходів, щоб своєчасно спланувати комплексні заходи для створення несприятливих умов для перших й оптимальних для культурних рослин.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!