Органічне просо має стабільнішу реалізацію порівняно з іншими культурами
Просо, вирощене за технологією органічного землеробства, має найбільш стабільний збут порівняно з іншими сільськогосподарськими культурами.
Про це журналу The Ukrainian Farmer повідомив директор «Агрофірми Україна-Говтва» Григорій Чикриж.
За його словами, минулого року в господарства виникли проблеми з реалізацією соняшнику через те, що Європа почала більше споживати високоолеїнової олії, і на цьому фоні знизився інтерес до звичайного органічного соняшнику. Відповідно, ціни на нього впали з 17 тис. грн/тонна до 11 тис. грн/тонна.
Також підприємство має залишки минулорічного врожаю зернових, але поки що тримають їх у сховищі, бо на органічне зерно немає попиту, а продавати його за ціною звичайного невигідно.
Загалом урожайність культур за органічного вирощування менша на 30% ніж за традиційного, але при цьому собівартість нижча на 30-40%, бо не має витрат на хімічні препарати.
Ціни на органічну продукцію вищі порівняно зі звичайною на 30-40%, а просо вдавалося реалізовувати навіть на 90% дорожче.
Незважаючи на проблеми з реалізацією продукції, які виникають час від часу, Григорій Чикриж не готовий швидко відмовлятися від жодної культури, які зараз є у сівозміні.
Як показує досвід, такий перелік культур дозволяє йому балансувати на ринку: коли «просідає» одна культура, можна заробити на іншій. Наступного року він планує почати вирощувати ще сочевицю і вже має замовлення на партію за вигідною ціною.
Додати коментар