Додавання захищених жирів у раціон ВРХ суттєво підвищує його енергетичну поживність
Надлишок концентрованих кормів у раціоні корів пришвидшує процеси ферментації в рубці, а це своєю чергою знижує рН. У результаті активність бактерій, що беруть участь у перетравлюванні клітковини, пригнічується. Як результат – зменшується споживання кормів, надоїв і вмісту жиру в молоці.
Окремі господарства в Україні ще намагаються компенсувати погану якість основних кормів (силос, сінаж і сіно), додаючи в раціон велику кількість концентратів. Однак так врятувати становище можна тільки ненадовго.
У країнах із розвиненим молочним скотарством фермери вже давно застосовують новий технологічний метод: замість збільшення кількості концентратів згодовують коровам захищені жири.
Додавання в раціон захищених жирів суттєво підвищує його енергетичну поживність за незначного збільшення обсягу. Це також дає можливість скоротити в раціоні частку легкоперетравних вуглеводів і, відповідно, зменшити ризик виникнення ацидозу.
Роль таких жирів не лише в їхній енергетичній функції – вони забезпечують надходження в організм жиророзчинних вітамінів і є структурними компонентами клітин.
Додати коментар