Тваринництво

Як фермі збільшити прибутковість із гектара і зменшити собівартість грубих кормів

Агрофірма «Колос» (Київська область) змінила підхід до виробництва кормів.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів її керівник Леонід Центило.

«Коли наперед знаєш, що ферма багато прибутку не принесе, стає зрозумілим, що кормовиробництво має стати ефективнішим, – зазначив він. – Отож потрібно запроваджувати новітні технології та максимально реалізовувати потенціал кожної культури, зокрема, прораховувати збір із гектара білка та крохмалю».

За словами Леоніда Центила, його господарство створює технології або їхні елементи, які дозволяють збільшити прибутковість із гектара й зменшити собівартість грубих кормів.

«Зокрема, навчилися вирощувати люцерну без внесення мінеральних добрив. Виявляється, найкращий попередник під люцерну – це соняшник, – поділився він. – У рік сівби можна отримати три її укоси».

Також в агрофірмі «Колос» розробили систему біоживлення, завдяки якій у зібраному врожаї мають не менше як 21-22% протеїну.

Для кукурудзи на силос у господарстві використовують гібриди власної селекції, зауважив Леонід Центило. «Застосовуємо фосфатмобілізаційні мікроорганізми, які дозволяють отримати сходи в найкоротший строк, допомагають культурі повноцінно рости й розвиватися», – розповів він.

Як результат, показники силосу відповідають найвищим стандартам поживності, корова отримує повноцінний корм. А завдяки сталій і високій урожайності посівну площу можна зменшити, бо потенціал гібрида використовується повністю, наголосив керівник агрофірми «Колос».

«Також не слід забувати, що корова – джерело органічних добрив, – зазначив Леонід Центило. – Адже якщо не дати 6 тонн органіки на гектар, то ефективність застосування мінеральної складової зменшується в рази, і це призводить до втрати родючості ґрунтів, зокрема їхнього закислення. Нам же завдяки застосуванню органічних добрив вдалося збільшити запаси гумусу з 3,18% до 4,22%. Це майже сенсаційні показники».

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!