Азотне живлення впливає на олійність ріпаку та вміст протеїну
Норма азотного живлення має суттєвий вплив на олійність насіння ріпаку озимого та вміст у ньому протеїну.
Про це свідчать дослідження Прикарпатської державної сільськогосподарської станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН.
Згідно з ними, збільшення дози азоту від 0 до 170 і 200 кг діючої речовини на гектар вміст протеїну в насінні збільшувався до 0,21-0,39%, а олійність знижувалася на 1,3-2,1%.
При цьому способи основного обробітку ґрунту незначною мірою впливають на олійність ріпаку озимого та вміст протеїну. Однак відмічена тенденція до зниження олійності за глибоких обробітків і водночас часткове збільшення вмісту протеїну.
У підорному шарі ґрунту вміст мінерального азоту залежав від міграції нітратних сполук азоту в нижні шари ґрунту та особливостей процесів нітрифікації і амоніфікації.
Додати коментар