Які вузькі місця рідкого годування свиней потребують найбільшої уваги
Найбільший ефект рідкої годівлі свиней – зниження вартості корму й конверсії. Технічні результати можуть бути не нижчими, ніж за використання сухого корму. Але без професійного підходу до організації рідкого годування всі його переваги можуть зійти нанівець.
До головних мінусів годування рідким кормом належить практично повна відсутність роботи слинних залоз тварин. Харчові маси проходять шлунково-кишковим трактом значно швидше, що призводить до зниження перетравності рослинних волокон.
Через особливості організму свині змушені поглинати більше корму, якщо він вологий, а це призводить до перевантаження органів травлення, що особливо шкідливо для свиноматок.
Організація рідкої годівлі свиней – дороговартісна, витрати на устаткування високі. Треба зважати на те, що рідкі корми мають короткий термін зберігання.
Система рідкого годування також несе загрозу виникнення інфекцій у разі порушень режимів очищення систем трубопроводів і годівниць. Крім того, у тваринницьких приміщеннях спостерігається підвищена вологість, що негативно впливає на тварин, особливо в зимовий період.
Синтетичні амінокислоти – добра сировина для виготовлення корму. Їх добре перетравлюють не лише свині, а й бактерії. Як тільки корм змішують із водою, в ньому починають рости бактерії. Багато з них впливають на організм свиней позитивно, бо виробляють молочну кислоту. Цим бактеріям потрібні протеїн та енергія, тому вони використовують синтетичні амінокислоти, що добре засвоюються. Якщо після годування в трубах і годівницях залишається багато корму, бактерії використовують амінокислоти для свого росту.
Із розвитком в Україні біоетанолового напряму та інших, де як побічні продукти виробляють відповідні кормові компоненти, можливо, з часом технологія рідкого годування також буде елементом цілісної системи ефективного використання ресурсів.
Додати коментар