Запах сіна дозволяє визначити його якість
Запах сіна – один із показників, за якими можна оцінити його якість. Хороше сіно має специфічний, ароматний запах. Для степового сіна характерний запах буркуну, полину, для перелогового – домішки запашного колоска тощо.
Слабкий запах спостерігається в сіна, що тривалий час перебувало під дощем, або в отриманого з трави, яка перестояла, а також у того, що зберігалося більше року.
Затхлий, пліснявий і гнильний запах має зіпсоване сіно.
Запах пресованого сіна оцінюють за запахом тирси, отриманої під час розпилювання тюка (приємний, неприємний).
Якщо запах важко визначити, сіно ріжуть, насипають у хімічну склянку, заливають
гарячою водою (+60 °С), закривають склом і через 2-3 хвилини визначають запах.
Додати коментар