Хлорування води у птахівництві сьогодні дещо обмежене
Хлорування води – класичний метод знезараження – ефективне щодо грам-позитивних і грам-негативних мікроорганізмів. Проте, як зазначають дослідники, віруси й спори резистентні до цієї сполуки, особливо за наявності у воді органічних речовин.
Нині доведено, що хлорована вода має досить високий ступінь токсичності й сумарної мутагенної активності. До того ж хлор не знищує мікроорганізми в біоплівці, тому його застосування в птахівництві нині є дещо обмеженим.
Також хлор не видаляє вапняковий наліт, що поступово формується на внутрішніх стінках систем водогону.
Оскільки хлор є лугом, він провокує збільшення рН води, а для птиці бажаною для споживання є вода з нейтральним чи ледь кислим рН.
Нарешті хлор змінює смак і запах води, а за його високої концентрації уражується слизова оболонка ротової порожнини птиці.
Додати коментар