Тваринництво

У Мінагрополітики обговорили можливість підвищення базисних показників молока

Питання перегляду базисних показників молока-сировини було предметом обговорення у Мінагрополітики.

Переробні молочні підприємства звернулися до Мінагрополітики з проханням переглянути базисні показники молока-сировини в рамках гармонізації законодавства до європейських норм і встановити масову частку жиру та білку на рівні 4% і 3,4% відповідно, повідомили в Асоціації виробників молока (АВМ).

«Ми переконані, що зараз галузь не готова до таких змін, – зазначила експерт АВМ Олена Жупінас. – Крім того, зазначені показники не є типовими для всіх країн ЄС. До прикладу, у Польщі базисний показник по жиру складає 3,8%, а по білку – 3,4%.

Виробникам молока потрібно впровадити цілу низку норм і вимог нового харчового законодавства, серед яких у тому числі перехід до 2022 року на виробництво виключно молока екстраґатунку. Такі зміни вимагають від молочних ферм оперативних і значних інвестицій у реконструкцію, модернізацію, навчання персоналу тощо, підкреслила вона.

На думку Олени Жупінас, усі нововведення і реформи мають бути вкрай виваженими і поступовими.

До наступної зустрічі, яка відбудеться у вересні, виробники і переробники молока мають підготувати детальну оцінку можливого економічного впливу ініціативи на учасників галузі.

Також АВМ підтримала пропозицію Мінагрополітики створити робочу групу, яка шукатиме шляхи покращення рентабельності виробництва молока та його перероблення, а також здешевлення молочної продукції, щоб зробити її доступнішою для споживачів.

У профільному міністерстві підтвердили підтримку законопроектів №№ 7420-1, 7420-2 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для деяких видів сільськогосподарської продукції», які відстоює АВМ.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!