Тваринництво

Найкращий час для тюкування сіна – вечірні й нічні години

Найкращий час для тюкування сіна – вечірні й нічні години

Тюкування сіна найкраще виконувати за його оптимальної вологості. Якщо вологість буде надто низькою, можна втратити значну частину листя та чималий відсоток поживних речовин.

Приклад американських фермерів показує, що для того, аби зловити оптимальну вологість сіна в сезон збирання в посушливій Аризоні, доводиться працювати в нічний час.

Зазвичай оптимальний рівень вологості 13-15% досягається у проміжку від 3:00 до 5:00. Тож найкращим часом для тюкування сіна є вечірні й нічні години.

Вранці вологість дещо збільшується через росу, але після сходу сонця зайва волога швидко випаровується, і можна працювати далі, аж доки сіно не стане надто сухим.

Сіно злакових трав можна тюкувати і в обідній час, тоді як люцерну й бобові краще не чіпати: пересушені, вони легко втрачають листя, де якраз найбільше поживних речовин.

Вологість слід постійно контролювати в процесі сушіння, і коли її рівень стає вищим за 50-55%, бути готовим до швидкого старту.

Злакове сіно згрібають у валки після того, як воно висихає до вологості 15-17%. Люцерну й інші бобові валкують за вологості 50-60% і залишають на 4-6 днів досушуватись.

Якщо за певних причин вологість сіна дещо перевищує оптимальний рівень, краще скористатися консервантами, ніж зупиняти роботу й очікувати, коли рослинна маса підсохне.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!