Найкращий показник рН ґрунту для винограду – 7
Виноград, особливо культурний, досить вимогливий щодо рівня рН ґрунтової суміші. Оптимальне рН ґрунту має бути понад 6,2, найкраще – 7.
Тобто реакція ґрунтового розчину має бути нейтральною, а якщо насадження не кореневласні (сорт + підщепа), то навіть легколужною.
Надмірна концентрація іонів водню (низьке рН) спричиняє цілу низку шкідливих ефектів. Погіршується структура ґрунту та її повітряно-водні властивості. Наслідком руйнування грудкуватої структури є зменшення вмісту кисню у кореневому шарі й зниження здатності ґрунту утримувати вологу. Ґрунт легко ущільнюється, стає піддатливим до ерозії.
Якщо реакція ґрунтового розчину кисла, там починають розвиватися невластива ґрунту флора і фауна: більшість ґрунтової біоти – то аеробні мікроорганізми, які потребують рН понад 5,5.
Реакція ґрунтового розчину має важливе значення й для доступності та засвоєння коренями елементів живлення.
За надто низького рН обмежується засвоєння фосфору, оскільки у ґрунті зменшується вміст його доступних форм.
У кислому ґрунті збільшується розчинність іонів металу, зокрема й деяких мікроелементів – заліза, міді, цинку, а також дуже токсичних іонів алюмінію і марганцю (рисунок).
Беручи до уваги ці аргументи, належне рН ґрунтового розчину капітально впливає на усі параметри ґрунту.
Додати коментар