Насіння сільгоспкультур є середовищем для різної мікофлори
Насіння сільськогосподарських культур – це субстрат для різної мікофлори: грибів, бактерій і вірусів.
Не існує незараженого насіння, бо воно є повноцінним живильним середовищем для розвитку мікроорганізмів, зокрема грибів.
Мікофлора, яка зустрічається на насінні, буває сапрофітною та паразитною. Перша є практично на всіх партіях зерна.
Деякі сапрофіти за певних умов здатні переходити до паразитичного способу життя й частково, іноді повністю, руйнувати зерно, змінюючи його хімічний склад і фізичні властивості.
За таких умов вони завдають значної шкоди насінню на стадії зберігання, знижуючи його життєздатність і якість. Патогенні мікроорганізми часто переходять до сапрофітного живлення.
Наймасовіше колос та зерно заселяють такі гриби: Cladosporium sp., Alternaria tenuissima, Аcremonium charticola, Fusarium avenaceum, Fusarium culmorum, Rhizoctonia solani й інші.
У період формування зерна на колосі часто можна побачити види Rhizopus nigricans, Mucor racemosus, Mucor mucedo, що свідчить про надлишкове виділення водорозчинних і легкозасвійних цукрів на лусочках хворого колоса.
До кінця вегетації вони густо обростають грибами Cladosporium herbarum чи Alternaria alternata.
Додати коментар