На Запоріжжі фермер отримав перший урожай шафрану
Родина фермера Кирила Кочергіна з села Матвіївка у Запорізькій області цього року почала вирощувати найдорожчу спецію у світі – шафран. На 2 сотках висадили близько 9 тис. цибулин, пише Zanoza.
«Наш посушливий клімат шафрану підходить, – зазначив Кирило Кочергін. – Його можна просто посадити, не поливати, нічим не удобрювати. Посадка була на початку серпня, вже в 20-х числах вересня почали прокльовується листочки, а 1 жовтня зацвіли».
Цвіте шафран близько місяця і лише восени, пік цвітіння триває два тижні.
Щоб отримати 1 г спеції, потрібно зібрати близько 150 квіток. У кожній квітці – три рильця, отже, 1 г – це приблизно 450 рилець.
«У пік цвітіння ми збираємо по 3-4 тис. квіток на день», – зазначив фермер. Зі своєї ділянки він планує зібрати 60-100 г шафрану.
Квітки він сушить в електросушарці, не перевищуючи при цьому температуру 40 º, аби шафран не втратив своїх лікувальних властивостей. А ще експериментує: сушить також у печі.
«Зараз шукаю лабораторію, яка може зробити повний аналіз якості, щоб можна було порівняти з привізним шафраном», – розповів Кирило Кочергін.
За його словами, уроздріб одна цибулина шафрану коштує близько 6-10 грн, залежно від розміру і ваги, а оптова ціна становить $7-15/кг.
Спецію реалізовуватимуть роздрібним покупцям. 1 г шафрану запорізького виробництва коштує 195 грн.
Додати коментар