За високих температур уміст цукру в цукровій кукурудзі швидко падає
Тривалість молочної (технічної) стадії стиглості цукрової кукурудзи залежить від сорту і погодних умов.
За прохолодної погоди вона може поступово переходити у воскову упродовж 10-12 діб, у спекотну – упродовж 3-5 діб.
Після відділення від материнської рослини в стадії технічної стиглості в качані не припиняються біохімічні й фізіологічні процеси, у результаті чого відбувається дозрівання.
Мірою достигання вміст цукру в зерні цукрової кукурудзи швидко зменшується, а вміст крохмалю – зростає. При цьому збільшення крохмалю відбувається більш швидкими темпами, ніж падіння цукристості.
Перехід від молочної стиглості до воскової фази за високої температури відбувається дуже швидко.
Наприклад, цукрова кукурудза, яка зібрана в молочній стиглості, через 24 години втрачає цукру: за температури 0 °С – 8,12%, 10 °С – 16,18%, 20 °С – 25,61%, 30 °С – 50,28%.
Саме через це свіжозібрані качани цукрової кукурудзи повинні бути негайно доставлені до споживача з одночасним їх охолодженням, щоб не допускати їх самозігрівання.
Додати коментар