Тваринництво

Телята, народжені від корів із тривалішим сухостійним періодом, менше хворіють

Телята, народжені від корів із тривалішим сухостійним періодом, менше хворіють

За 60-денного сухостійного періоду та повноцінної годівлі корів концентрація білків у молозиві становить 15-20%, а в разі скорочення його до 30 днів – знижується в 1,5-2 рази.

У разі ж доїння корів до самого розтелення вміст білків у молозиві першого надою не відрізняється від звичайного молока (3-3,2%), і воно є непридатним для випоювання телят.

За результатами досліджень учених, у разі скорочення сухостійного періоду з 64 до 47 днів жива вага новонароджених може бути однаковою. Але в перших три місяці життя телята, що народжені від корів із тривалішим сухостійним періодом, менше хворіли й у них був коротший термін прояву шлунково-кишкових і респіраторних захворювань.

За перших три місяці після народження середньодобовий приріст у них був на 15% вищий, а витрати кормів на 1 кг приросту на 18% нижчі, ніж у телят, народжених від корів із коротшим сухостійним періодом.

Особливо істотні відмінності за цими показниками були в перший місяць після розтелення. Для добре вгодованих дорослих корів і за збалансованого раціону сухостійний період може тривати 50 діб. Для молодих тварин, які ростуть, високопродуктивних і середньої вгодованості – 60 і навіть 70 діб.

Тривалість періоду сухостою залежить від очікуваної продуктивності в наступну лактацію, стану вгодованості тільної корови й тих умов годівлі й утримання, що є в господарстві.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!