Запізнення із сівбою гірчиці призводить до значних втрат урожаю
Строки сівби гірчиці є одним із найважливіших елементів агротехніки її вирощування.
Насіння починає проростати за температури 1-3 °С. Дружні сходи з’являються на 4-5-й день після сівби за температури 5-8 °С за достатньої кількості вологи. Сходи витримують короткочасні заморозки до -4-5 °С.
У посушливих умовах і загущених посівах рослини відразу переходять у стадію стеблування.
Наприклад, в умовах південного Степу України найвищий урожай гірчиці забезпечує сівба, проведена в максимально ранній строк одночасно з ярими зерновими культурами.
Запізнення із сівбою на 10-15 діб, порівнюючи із оптимальним строком, призводить до зниження врожайності на 20-40%.
Навіть за наявності вологи не слід висівати гірчицю в пізніші строки. Швидке наростання температур призведе до слабкого розвитку рослин, як наслідок – низький або відсутній урожай.
Додати коментар