Озонування є дуже перспективним методом зберігання сільгосппродукції
Одним із перспективних методів поліпшення умов зберігання сільськогосподарської продукції є озонування, засноване на використанні окисних і біоцидних властивостей озону.
Воно виявляє фунгіцидну й бактерицидну дію, сприяє дезінфекції сховищ і тари, дезодорації повітря. Озон однаково ефективно руйнує бактерії, віруси, гриби та інші мікроорганізми.
Установлено, що він безпосередньо впливає на цитоплазму і ядерну структуру клітин бактерій, викликаючи припинення активності складних органічних речовин білкової природи – ензимів.
Віруси знешкоджуються за повного окислення їх матерії, яка складається з білка та однієї з нуклеїнових кислот.
Після обробки мікоцидний ефект сягає 95-97%, бактерицидний – 97-99%. Інактивація патогенних мікроорганізмів відбувається в 15-20, а спорових форм бактерій – у 300-600 разів швидше, ніж за обробки хлорвмісними препаратами.
При цьому резистентність (тобто звикання) до озону не виникає.
Додати коментар