Агрономія

Пізні посіви сої сильніше уражуються пероноспорозом

Пізні посіви сої сильніше уражуються пероноспорозом

Поширенню пероноспорозу на посівах сої сприяє висока відносна вологість повітря. Пізні посіви уражються хворобою сильніше за ранні.

В усіх зонах вирощування сої в Україні пероноспороз охоплює від 8 до 100% площ.

Шкідливість хвороби полягає в зменшенні схожості на 10, а врожайності – на 30-40% і погіршенні якості зерна сої внаслідок порушення процесів фотосинтезу.

Перші ознаки пероноспорозу спостерігають у фазу 3-4 справжніх листків. Ураження проявляється у вигляді невеликих світло-жовтих плям на листках рослин, далі у вигляді розпливчастих бурих плям.

Найбільший розвиток пероноспорозу відмічають у фазу цвітіння – початку плодоутворення.

Доведено, що захворювання проявляється у двох формах – загального пригнічення рослин (дифузійне, або системне ураження) та плямистості листків (локальне, або місцеве ураження).

За дифузійного ураження на листах виявляються хлоротичні ділянки, що охоплюють пластинку цілком або частину її поблизу основи. У вологу погоду в місцях плям, переважно з нижнього боку листків, з’являється сіро-фіолетовий наліт.

Сильно уражені рослини відстають у рості, мають пригнічений вигляд і потім засихають. Легко уражені рослини в розвитку практично не відстають і плодоносять.

Друга форма ураження характеризується появою на листах спочатку блідо-зелених, а пізніше бурих плям, що покриваються з нижнього боку сірувато-фіолетовим нальотом. Уражені листки відмирають.

Найчастіше ця форма ураження виявляється в період цвітіння, а також у період утворення бобів. Уражене насіння тьмяне, втрачає притаманний здоровому насінню блиск, на його поверхні утворюється плівочка кремового кольору.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!