Особливості досушування сочевиці
Інколи насіння сочевиці треба досушувати. Найчастіше це трапляється тоді, коли збирання збігається з дощами.
З досушуванням сочевиці слід бути обережним, оскільки за підсихання рослин боби можуть розтріскуватись і насіння висипається.
У процесі висушування необхідно стежити за температурою повітря. Якщо вологість насіння становить 16-19 %, то температура повітря, яким сушать, не має перевищувати +40 °С.
За вологості насіння 25-30% температуру теплоносія знижують до +30 °С і процес висушування виконують за кілька пропусків.
Оскільки сочевицю збирають улітку, то найдешевшим є просушування на відкритому повітрі за сонячної погоди. Насіння розсипають тонким шаром і перелопачують.
Очищене й висушене насіння зберігають у мішках за висоти штабеля не більше як 2,5 м або насипом до 1,5 м. Вологість насіння не має перевищувати 14%.
Додати коментар