Волинь, Житомирщина та Чернігівщина зосередили 50% посівних площ вівса у країні
Основними регіонами виробництва вівса в Україні є Волинська, Житомирська та Чернігівська області, де сумарно зосереджено близько 50% всіх посівних площ під культурою.
Водночас основне виробництво вівсяних круп зосереджено в Київській і Харківській областях, пише в журналі The Ukrainian Farmer аналітик «АПК-Інформ» Андрій Купченко.
За його словами, останні п’ять сезонів у сегменті вівса можна бачити тенденцію до скорочення посівних площ – у середньому на 6% щорічно.
«І хоча на фоні поступового підвищення врожайності валові збори є відносно стабільними, проте надалі не виключене зниження обсягів виробництва цієї культури», – зауважив експерт.
Це зумовлено, зокрема, й зниженням внутрішнього попиту на зернову.
За оцінками «АПК-Інформ», на сьогодні обсяг продовольчого споживання вівса в Україні сягає близько 70 тис. тонн, що становить близько 15% виробництва культури, і ще близько 65% використовується у кормовиробництві.
«За такого розподілу останніх чотири сезони вдається формувати експортний потенціал сегменту з середньою часткою 7% загального виробництва. Тому про дефіцит сировини для виробництва вівсяних круп і круп’яних продуктів поки що не йдеться, але передумови для зниження врожаїв існують», – додав Андрій Купченко.
Додати коментар