Переваги вирощування сорго для фермера: французький досвід
Багатоукісне сорго у французьких фермерських господарствах використовують як зелений корм для худоби, із нього виготовляють сінаж, силос, а також сіно. Одноукісне силосне сорго йде здебільшого на силос.
Про це журналу The Ukrainian Farmer розповів французький фермер Лоран Лан із села Бургсанбернар, який має в обробітку 165 га землі й утримує 100 голів молочної ВРХ і 150 кіз, також вирощує сорго й додає його в корм коровам.
«Щодо якостей сорго на корм, то його енергетична цінність трохи менша за кукурудзу, але це якраз добре для таких тварин», – зазначив він.
За словами Лорана Лана, сорго є продуктивнішим, ніж кормові трави: з нього виходить 12 тонн сухої речовини на гектар, а з трав – 5–6 тонн/га.
Крім цього, сорго не потребує зрошення. Якщо, наприклад, в районі Тулузи врожайність кукурудзи на богарі варіює від 7 до 15 тонн/га залежно від кількості опадів, то сорго стабільно дає щороку 13-15 тонн/га.
Технологія вирощування сорго, за словами французького фермера, не відрізняється від технології вирощування кукурудзи.
Також сорго має ще одну важливу перевагу – у живленні. Якщо під кукурудзу фермер вносить 200 одиниць діючої речовини азоту, то під сорго – вдвічі менше.
До того ж, сорго виявилося стійкішим до шкідників і хвороб, ніж кукурудза, підкреслив Лоран Лан.
Додати коментар