Вирощування анісу: як постійно мати свіжу зелень
Вегетаційний період від появи сходів до дозрівання насіння анісу триває 120-150 діб. Для постійного отримування свіжої зелені насіння висівають у кілька термінів через кожні 15-20 діб.
Для заготівлі зеленої маси аніс зрізують ще до цвітіння і сушать у добре провітрюваному приміщенні в тіні.
Насіння анісу збирають на стадії воскової стиглості, коли воно набуває зеленкувато-сірого забарвлення.
Збирають насіння анісу двома способами: роздільно і прямим комбайнуванням. Скошені рослини кілька днів досушують у тіні, а потім обмолочують.
Урожайність плодів анісу становить 0,6-1 тонн/га. Подрібнене насіння швидко втрачає смак та запах, тому розмелюють його лише перед використанням.
Для отримання ефірної олії аніс переробляють повністю, скошуючи рослини в період плодоутворення та молочної зрілості.
У зимовий період можна виганяти аніс на зелень у теплиці або парнику. Норма висіву – 8-12 г/ кв. м.
Додати коментар