Поросні свиноматки мають отримувати повноцінну й збалансовану годівлю
Годівля поросних свиноматок має бути повноцінною й збалансованою. Потреба в енергії, протеїні, амінокислотах, клітковині, вітамінах, макро- та мікроелементах зумовлена масою тіла тварин, віком, періодом поросності й умовами утримання. Все це треба враховувати в організації їхньої годівлі впродовж усього періоду.
Після осіменіння годівлю таких свиноматок обмежують. Це сприяє зменшенню ембріональної смертності в перший місяць поросності, протягом якого тварини не потребують надходження великої кількості поживних речовин для розвитку зародків, але раціон має бути біологічно повноцінним.
Спостережено, що за високого рівня годівлі в період поросності свиноматки резервують у тілі значну кількість поживних речовин і жиріють. Після опоросу в них погіршується апетит, знижується молочна продуктивність.
Під час опоросу свиноматок забезпечують чистою свіжою водою температурою +15-18 °С. Через п’ять-шість годин після опоросу їх напувають бовтанкою з 0,5-0,7 кг концентрованих кормів (висівки, вівсянка, макуха), і тільки на п’яту-шосту добу раціон доводять до норми.
Додати коментар