Овочі-Ягоди-Сад

Як протистояти альтернаріозу у виноградниках

Як протистояти альтернаріозу у виноградниках

На півдні України стрімко прогресує альтернаріоз – неспецифічна хвороба багаторічної деревини виноградників.

В осінньо-зимовий період в окремих районах хвороба призводить до щорічної загибелі 60-70% вічок.

Збудник альтернаріозу має здатність уражати не лише виноград, а й багато видів дводольних рослин. Хвороба може поширюватися на нові чисті ділянки, які розташовані на відстані 200-300 м від хворих.

Альтернаріоз уражає рослини різного віку. Зазвичай перша його поява спостерігається в серпні, а активний розвиток припадає на вересень.

Уражує всі сорти винограду, але з різною інтенсивністю. Ознаки альтернаріозу було зафіксовано на сортах Молдова, Аліготе, Каберне Совіньйон, Сухолиманський білий, Одеський чорний.

Найефективнішими фунгіцидами в захисті від альтернаріозу є препарати, що містять манкоцеб. Цими речовинами виноградники треба обробляти навесні.

Починаючи від фази змикання ягід у гроні слід використовувати препарати системної дії (на основі 25% азоксистробіну чи суміші 50% метираму + 5% піраклостробіну), поєднуючи з обробками проти інших хвороб грибної етіології. Також можливе використання у виноградниках й інших препаратів.

З-поміж фітосанітарних методів варто дотримуватися правил дезінфекції чубуків, інвентарю та матеріалів, що застосовуються у вирощуванні садивного матеріалу винограду.

Дотримання правильної агротехніки, вчасне прибирання органічних залишків із насаджень та підживлення рослин мінеральними добривами для підвищення імунітету здатні запобігти появі альтернаріозу у виноградниках.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!