Цукрові буряки: як вберегти зібраний врожай
Недотримання технологічних заходів із збирання, транспортування та зберігання цукрових буряків може призвести до значної втрати їх врожаю.
Для того, щоб цього не трапилось, аграріям потрібно знати і дотримуватись кількох рекомендацій.
Зокрема, ослабленню та пошкодженню цукрових буряків слід запобігати ще в період вегетації, для чого проводити підживлення рослин добривами, захищати посіви від шкідників і хвороб, а також дотримуватися самої сівозміни.
У період збирання, очищення, транспортування й укладання коренеплодів у кагати потрібно уникати їх механічних пошкоджень. Для цього бурякозбиральні машини слід відрегулювати так, щоб вони не лише максимально зменшено травмували коренеплоди, а й оптимально проводили їх обрізку.
Встановлено, що найкраща лежкість буряків досягається в разі обрізання лише центральної бруньки на 2-3 см у діаметрі. Не рекомендують очищення коренеплодів на конус.
Особливо небезпечними є поранення та пошкодження коренеплодів під час їх перевантажень (роздавлювання, нанесення рваних ран знаряддями навантаження тощо). Партії буряків із великою кількістю поранених коренеплодів підлягають здаванню на завод для негайної переробки.
Цукрові буряки слід захищати від прив’ялення. Після збирання коренеплоди підлягають негайному вивезенню на цукрові заводи або укладанню в польові кагати.
Кагати слід укладати не довше ніж протягом 1-2 діб, а по завершенні – укривати їх матами. Такий підхід забезпечує найкращі умови для збереження оптимальної вологості коренеплодів та їх захисту від прив’ялення.
Cлід захищати коренеплоди від підмерзання до укладання їх у кагати, а також безпосередньо в кагатах. Оскільки підмерзлі буряки втрачають стійкість до збудників кагатної гнилі, їх легко заселяють бактерії й гриби і, як наслідок, вони швидко загнивають.
Оскільки більшість грибів-збудників кагатної гнилі для свого розвитку потребують кислого середовища, проведення вапнування кагатного поля та коренеплодів перед закладанням на зберігання є дуже ефективним заходом. Рекомендовано застосовувати гашене вапно-пушонку в розрахунку 2 кг на 1 тонну коренеплодів.
Також потрібно своєчасно виявляти й видаляти з кагатів осередки гниття – коренеплоди, уражені хворобою, – для запобігання його поширенню. Для цього потрібно проводити періодичну перевірку, водночас стежити за температурою в кагатах.
Оптимальна температура зберігання буряків становить +1-3 °С. З підвищенням температури понад оптимальну посилюється дихання коренеплодів й інтенсивність мікробіологічних процесів у кагатах, а отже, зростають втрати цукру.
Додати коментар