Фактори, що впливають на накопичення нітратів в овочах
На накопичення нітратів в овочах впливають різні фактори, серед яких біологічні особливості культури, її сортові ознаки, рівень родючості ґрунту, температура, вологість ґрунту, повітря, інтенсивність і довжина освітлення.
Також на рівень нітратів впливає концентрація вуглекислого газу, рівень живлення рослини, забруднення ґрунту полютантами, зокрема важкими металами.
Ранні сорти овочевих культур відзначаються підвищеним вмістом нітратів, пізні – низьким. Нітратів багато тоді, коли період так званої товарної стиглості рослин настає раніше, ніж період фізіологічної стиглості.
Підвищення температури повітря понад +23 °С призводить до накопичення нітратів в овочах. Водночас посилене освітлення, низькі температури та помірне азотне живлення знижують вміст нітратів.
Додати коментар