Тваринництво

Лишилися лічені дні, щоб підготуватися до вакцинації ВРХ проти вузликового дерматиту

Лишилися лічені дні, щоб підготуватися до вакцинації ВРХ проти вузликового дерматиту

Держпродспоживслужба планує закупити 100 тис. доз вакцин проти заразного вузликового дерматиту (ЗВД) ВРХ. На думку експертів ФAO, особливо небезпечний період можливого розповсюдження вірусу ЗВД очікується за 7 днів.

До періоду льоту комах залишилися лічені дні, а вони є основними переносниками збудників захворювань тварин.

«Основна небезпека ЗВД ‒ у швидкості поширення, яке відбувається стрибкоподібно на значні відстані завдяки переносникам, безконтрольному переміщенню тварин, контамінованих кормів, предметів догляду, транспортних засобів тощо», ‒ наголосив ветеринар та корпоративний експерт з гінекології тварин Hachaklait Ісраель Пасваль.

Так, в Ізраїлі швидкість поширення вірусу ЗВД досягла 130 км на добу, підкресли він. «Вакцинацію слід проводити, коли вірус буде на відстані більше, ніж 200 км біля кордонів країни. В іншому випадку слід очікувати летального результату», ‒ резюмував експерт.

«Сподіваємося, що знайдені кошти якнайшвидше перетворять у фактичний запас вакцини і розпочнуть процес вакцинації. Нагадаю, що розробка інструкції проти ЗВД завершилася ще місяць тому і погоджена Мініагрополітики й передана на погодження до інших міністерств, ‒ зауважив ветеринарний лікар Асоціації виробників молока (АВМ) Ігор Присяжнюк. ‒ Маю надію, що протягом кількох тижнів вона вже буде офіційно представлена».

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!