Частка органічного зерна в українському зерновому експорті склала 0,3%
У 2016 році Україна експортувала 39,5 млн тонн зерна, з яких, за даними «ПроАгро», близько 140 тис. тонн ‒ органічного. Основними його споживачами є країни ЄС (99%).
Найбільшу частку в експорті екологічно чистих зернових зайняли основні культури: органічна пшениця ‒ 70,1 тис. тонн, органічна кукурудза ‒ 60 тис. тонн, органічний ячмінь ‒ 5,8 тис. тонн.
Проте якщо порівнювати частку експорту органічного зерна до загальних поставок, то вона була вище у круп’яних культур. Зокрема, з 41,9 тис. тонн експортованого вівса 4,1% становило органічне, з 93,8 тис. тонн проса ‒ 1,1%, з 365,3 тис. тонн гороху ‒ 0,7%. Це при тому, що в цілому органічна частка в загальному зерновому експорті 2016 року склала трохи більше 0,3%.
Статистика поставок органічного зерна формувалася, виходячи з митних декларацій експортерів, у яких вони безпосередньо вказували на його органічне походження, а тому може бути неповною.
Також немає і достовірної картини обсягів виробництва органічного зерна в Україні, оскільки облік культур ведеться лише на сертифікованих елеваторах і тільки за класами відповідно до державних стандартів, які описують фізичні, хімічні та інші параметри зернових, але не їх екологічність.
Однак з огляду на те, що внутрішнє споживання органічного зерна дуже невелике і практично всі воно йде на експорт, можна припустити, що його виробництво становить не більше чверті відсотка від загального валу.
Додати коментар