В Україні набрали чинності нові Загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами
20 вересня 2016 року набрали чинності нові Загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами (розділ VII Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів»).
Нові гігієнічні вимоги замінили величезну кількість санітарно-ветеринарних правил до виробництва харчових продуктів.
Згідно з вимогами статей 40-51 цього закону, оператори ринку зобов’язані дотримуватися гігієнічних вимог до потужностей, до приміщень, де обробляються або переробляються харчові продукти, до рухомих та /або тимчасових потужностей, до транспортних засобів, до обладнання та інвентарю, щодо постачання води, до персоналу потужностей, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами, до харчових продуктів, до пакування харчових продуктів тощо.
У разі недотримання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, у тому числі допущення до процесу виробництва та/або обігу харчових продуктів осіб, які мають протипоказання до роботи з харчовими продуктами і присутність яких на робочому місці може спричинити виробництво та/або обіг небезпечних харчових продуктів ( пункт 1 частина 1 статті 64 згадуваного закону) передбачена відповідальність у вигляді штрафу : на юридичних осіб ‒ у розмірі від п’яти до восьми мінімальних заробітних плат (7250-11 600 грн); на фізичних осіб ‒ підприємців ‒ від двох до п’яти мінімальних заробітних плат (2900-7250 грн).
Додати коментар