Україна почне експорт яловичини до ЄС через 2—3 роки — Лапа
Українські виробники зможуть почати експорт яловичини до країн ЄС не раніше ніж за 2—3 роки, про експорт свинина поки не йдеться.
Про це заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в інтерв’ю Європейській правді.
За його словами, по яловичині ЄС вимагає, щоб Україна запровадила моніторинг захворюваності на губчастоподібну енцефалопатію, хоча жодного випадку цього захворювання в Україні не зафіксовано.
«Наскільки ми розуміємо, все ж таки існує можливість здійснювати експорт в ЄС без такого моніторингу. Ми сподіваємося, що найближчим часом ми проведемо дискусію з нашими колегами з ЄС, щоб вони розпочали інспектування українських підприємств без цього моніторингу», — сказав Лапа.
Однак, за його словами, цей процес займе щонайменше 2—3 роки, тому важливо, щоб інспектори ЄС вже зараз почали роботу в Україні.
«Щоб ми мали можливість, якщо буде така потреба, а швидше за все, вона буде, застосовувати певні корегуючи дії на рівні компетентного органу, на рівні бізнес-практики господарюючих суб’єктів», — додав він.
Щодо виходу на ринки ЄС української свинини, Лапа відзначив, що це питання зараз не на часі.
«Тому що всі дивляться на невтішну ситуацію зі станом захворюваності на африканську чуму свиней. Дай Бог, щоб ми за два-три роки впоралися з цієї проблемою в принципі. І до цього нам важко ставити питання про вихід на європейський ринок. Навіть ставити питання. Не кажучи вже про вихід», — підкреслив він.
Додати коментар