Агромаркет

Для виходу на ринки ASEAN Україна має створити ЗВТ із Сінгапуром

Для виходу на ринки ASEAN Україна має створити ЗВТ із Сінгапуром

Україна може і повинна посилювати свої позиції на південно-східному напрямі. За півтора-два роки ми можемо наростити агроекспорт до країн регіону до 800 млн дол., а за три-чотири роки — до 1 млрд дол.

Таку думку висловила заступник міністра аграрної політики і продовольства України з питань євроінтеграції Владислава Рутицька у своєму блозі на «Економічній правді»

«Значний поштовх може надати створення зони вільної торгівлі з однією з країн-учасниць. В Україні серед таких розглядаються В’єтнам і Сінгапур. Навіть за оцінкою країн-учасниць ASEAN, В’єтнам розвивається бурхливо. Однак за останній період українські експортери дещо втратили свої позиції. Вважаю, що експорт у цьому напрямі навіть в короткостроковій перспективі можна збільшити мінімум в чотири рази до 120 млн дол.», — написала вона.

За її словами ринок В’єтнаму перспективний і багатьма розглядається як локомотив Азії. Однак Росія розглядає офіційний Ханой як базу для виходу на ринок регіону і може створювати українським геоекономічним намаганням певні проблеми.

«Також вважаю, що Україна повинна дати нове дихання ідеї створення ЗВТ з Сінгапуром. Нам цікавий не тільки внутрішній ринок цієї економічно розвинутої держави, територія якої у 840 разів менша за територію України. ЗВТ з цією державою може стати для українських експортерів місточком на інші ринки ASEAN, а Сінгапур став би своєрідним торговельним хабом», — інформує Рутицька.

Крім того, освоєння виробниками готових харчових продуктів ринків MENA дозволить їм активніше заходити на ринки Малайзії та Індонезії із 278 млн споживачів. Однак нам потрібно розглядати цей регіон окремо від іншої Азії і спрямовувати зусилля на вихід на ринки держав-учасниць.

Країни ASEAN — це об’єднання десяти держав регіону південно-східної Азії, які стрімко розвиваються, залучають інвестиції та збільшують споживання. До складу входять Бруней, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни.

Agravery

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!