Овочі-Ягоди-Сад

Менше ручної праці: новий підхід до обрізки садів

Менше ручної праці: новий підхід до обрізки садів

Через дефіцит кваліфікованих обрізальників садівники змінюють підходи до формування дерев і догляду за врожаєм.

Про це журналу «Садівництво по-українськи» розповів Петро Гусєв, головний агроном господарства ТОВ «Колос» (Одеська область).

«Сливу, персик, черешню та вишню обрізаємо по черзі: один рік — більш жорстко на урожай, наступного — лише санітарно, – сказав він. – Яблуні формуються за системою, яка передбачає наявність тільки напівскелетних гілок і деревини не старше трьох років, і для цього потрібна велика кількість робочих рук».

Через брак людей господарство торік вручну детально обрізало лише половину саду, цього року обмежилися лише контурним формуванням крони, зменшивши її висоту та ширину, щоб обприскувач міг рівномірно обробити дерево.

«Кісточкові культури раніше обрізали кілька разів за сезон, – додав Гусєв, – Включно з періодом цвітіння, але тепер відмовилися від такого підходу. «Зелену» обрізку проводимо одночасно зі збором врожаю, що полегшує роботу сезонних працівників, а решту операцій виконуємо навесні. На персику також здійснюємо нормування врожаю та жорстку обрізку, доповнюючи її зеленими операціями, що допомагає збалансувати розвиток дерева і підвищити якість плодів».

Читайте також: Менше робітників, більше ризиків: як «ІНТЕП» утримує садівництво під час війни