Суниця у теплиці залишається нерентабельною, на відміну від тунельної
Собівартість вирощування суниці у теплицях залишається дуже високою, адже в неї входять не тільки вартість енергоресурсів, але й необхідні капітальні інвестиції в досить дорогі споруди, у яких майже 90% – це імпортний компонент. На відміну від простих плівкових тунелів без опалення на Півдні та Закарпатті.
Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» написав Тарас Баштанник, голова Української плодоовочевої асоціації.
«Чи є сенс вирощувати те, рентабельність чого вдвічі вища, ніж імпорт? – ставить риторичне питання він. – Наприклад, Британія, купує вдвічі дорожчу британську суницю, а не марокканську чи єгипетську, але в українських умовах це викликає питання».
Інша річ – вирощування суниці у тунелях, додає Баштанник. Це світовий тренд вже багато років, і в Україні він зараз також буде набувати все більшого розвитку. Тут є регіони (Закарпаття, Південь), які традиційно вирощують овочі і ягоди саме в невеликих плівкових тунелях – простіших чи складніших.
«Цей тренд ще більше підштовхнула війна та окупація частини південних територій, де було сконцентровано багато таких виробництв, – написав Баштанник. – Крім того, до розвитку цього сегменту підштовхують зміни клімату і його непередбачуваність, яка вже просто не дозволяє вести більш-менш плановий бізнес».
Читайте також: Експертка порадила сорти малини і суниці для старту бізнесу в тунелі