Як «Агроконсалтинг АВ» розв'язує проблему кислих ґрунтів

ТОВ «Агроконсалтинг АВ» робить ставку на розкриття потенціалу сільгоспкультур. Воно провадить інтенсивну технологію, яка виправдовує себе високою врожайністю.
Про це в журналі The Ukrainian Farmer пише головний агроном ТОВ «Агроконсалтинг АВ» Олег Прудивус.
«Обираємо тільки топові гібриди відомих світових виробників. Зазвичай по кілька гібридів сої, кукурудзи та ріпаку й кілька сортів пшениці, ‒ зазначив він. ‒ Застосовуємо точний висів».
Та все ж головний чинник успіху ‒ родючий ґрунт, наголошує Олег Прудивус.
«Аналізи ґрунту робимо щороку. Особливу увагу приділяємо найменш продуктивним точкам на полях, де рослини жовтіють, гірше розвиваються тощо, ‒ зауважує він. ‒ На такі ділянки вносимо локально мікродобрива чи органічні добрива. Купуємо по 2-3 тис. тонн курячого посліду й вносимо по 3 тонни/га щороку на різні площі. Це дає дуже добрі результати, але нині дедалі складніше закуповувати органічні добрива, адже попит на них підвищується».
Також компанія мала ділянки з кислими ґрунтами, але цю проблему вже практично розв’язали.
«Щороку купували дефекат і вносили його на частину полів, аж доки не розкислили всі ґрунти, ‒ зазначає Олег Прудивус. ‒ Нині середня кислотність у нас ‒ 6-8 pH. Це дуже позначилося на результатах врожайності загалом по сільгосппідприємству. Особливо різниця помітна, коли орендуємо нові поля. Вони дуже вирізняються в загальному масиві, підігнати їх до рівня якості нашої землі часто буває складно».
Специфіка ґрунтів господарства ‒ дефіцит калію і магнію, тому чергують внесення калійних добрив і сульфату магнію. Також обов’язково використовують сірчані добрива на полях із озимим ріпаком і пшеницею. А під усі культури під сівбу вносять NPK 10 : 26 : 26 нормою 100 кг/га.
«Хоч наші поля ‒ на горбистій місцевості, ерозії ґрунту немає: її також вдалося подолати, ‒ наголошує Олег Прудивус. ‒ По-перше, ми вже давно відмовилися від оранки. По-друге, поля мульчуємо пожнивними рештками. І, по-третє, площі в нас переважно під озимим клином».
Здебільшого на пагорбах сіють озимі, отже ці поля фактично цілий рік зайняті й не піддаються ерозії, бо коріння утримує й вологу, й ґрунт.
Сидерати господарство не сіє. Але, наприклад, після збирання ріпаку робить мілке лущення стерні, щоб спровокувати проростання падалиці ‒ вона виконує роль сидератів, пояснює Олег Прудивус.