Вчені з’ясували, чому томати реагують на складні умови інакше, ніж очікують агрономи
Томати, які ростуть під дією кількох стресів одночасно – спеки, солоності ґрунту, надмірного світла чи залишків гербіцидів, – поводяться зовсім не так, як під дією кожного фактора окремо.
Про це повідомляє Phys.org із посиланням на дослідження університету Хауме I (Іспанія), опубліковане в журналі Physiologia Plantarum.
Команда дослідниці Сари Ісх’єрдо Сандалінас виявила, що поєднання кількох стресів запускає в томатів іншу програму роботи клітин. Наприклад, амінокислота пролін, яка зазвичай допомагає рослинам долати посуху, у комбінації з іншими чинниками може навіть зашкодити. Натомість гормон жасмонова кислота та деякі поліаміни допомагають томатам перейти в «режим виживання».
Учені також визначили понад 190 генів, які активуються лише під дією багатофакторного стресу. Це доводить, що рослини мають властивий механізм реагування на складні умови – не просто посилення окремих реакцій, а повністю іншу стратегію.
Дослідники співпрацюють із фахівцями з університету Міссурі (США) та Інституту фізіології рослин ім. Макса Планка (Німеччина), щоб зрозуміти, як подібні механізми працюють у кукурудзи, сої та рису. Отримані дані можуть допомогти створити сорти культур, стійкі до змін клімату.
Читайте також: Американські дослідники виводять стійкі до спеки томати