Овочі-Ягоди-Сад

Вчені з’ясували, чому томати реагують на складні умови інакше, ніж очікують агрономи

Вчені з’ясували, чому томати реагують на складні умови інакше, ніж очікують агрономи

Томати, які ростуть під дією кількох стресів одночасно – спеки, солоності ґрунту, надмірного світла чи залишків гербіцидів, – поводяться зовсім не так, як під дією кожного фактора окремо. 

Про це повідомляє Phys.org із посиланням на дослідження університету Хауме I (Іспанія), опубліковане в журналі Physiologia Plantarum.

Команда дослідниці Сари Ісх’єрдо Сандалінас виявила, що поєднання кількох стресів запускає в томатів іншу програму роботи клітин. Наприклад, амінокислота пролін, яка зазвичай допомагає рослинам долати посуху, у комбінації з іншими чинниками може навіть зашкодити. Натомість гормон жасмонова кислота та деякі поліаміни допомагають томатам перейти в «режим виживання».

Учені також визначили понад 190 генів, які активуються лише під дією багатофакторного стресу. Це доводить, що рослини мають властивий механізм реагування на складні умови – не просто посилення окремих реакцій, а повністю іншу стратегію.

Дослідники співпрацюють із фахівцями з університету Міссурі (США) та Інституту фізіології рослин ім. Макса Планка (Німеччина), щоб зрозуміти, як подібні механізми працюють у кукурудзи, сої та рису. Отримані дані можуть допомогти створити сорти культур, стійкі до змін клімату.

Читайте також: Американські дослідники виводять стійкі до спеки томати