Овочі-Ягоди-Сад

Теплиці охолоджують клімат і зменшують споживання води

Теплиці охолоджують клімат і зменшують споживання води

Теплиці на південному сході Іспанії забезпечують у 13 разів вищу продуктивність на кубометр води, ніж відкриті поля, і водночас знижують температуру повітря в регіоні.
Про це повідомляє HortoInfo.

Згідно з дослідженням університету Альмерії та фонду Cajamar, продуктивність води в тепличному овочівництві сягає 13,5 €/м³, тоді як у відкритому ґрунті – лише 1,6 €/м³. Такий ефект пояснюється крапельним зрошенням, кращими цінами на позасезонну продукцію та вищою врожайністю на квадратний метр.

Окрім економії води, теплиці впливають і на мікроклімат. За даними дослідження професора університету Альмерії Пабло Кампра Мадрида, на які посилається NASA, «море плівкових теплиць» у регіоні Ель-Ехідо знижує середню температуру на 0,3°C кожні 10 років, тоді як у сусідніх районах вона підвищується на 0,5°C.

«Ефект альбедо, тобто відбивання сонячного світла, спричиняє зниження літніх температур більш ніж на 0,4 °C, а у спекотні дні – до 1,3 °C», – зазначив професор Кампра.

Дослідження, підтримане Міністерством енергетики Сполучених Штатів Америки, показало, що технології відбивання світла можуть бути корисні й для міст – наприклад, для зменшення спеки за допомогою світлих дахів і покриттів.

Читайте також: Китай розширює тепличне овочівництво і нарощує експорт фруктів