Фермер попередив про нову реальність ринку лохини

Ціна на лохину в Україні продовжить знижуватись через зростання врожайності у провідних господарствах Житомирщини, Полісся та Київщини. Така тенденція, за прогнозом директора ТОВ «Органічний Сад» Богдана Боднара, може повторюватися щороку.
«Попри те, що утримання плантації лохини дорожчає нарівні з іншими ягідними культурами, нові площі ми поки не закладаємо», – зазначив Боднар у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи».
Фермер нагадав, що бум лохини в Україні розпочався як маркетинговий феномен: одні прагнули швидко продати саджанці, інші – вкласти кошти у модну нішу.
«Здавалося, що це проста культура без хвороб і з ціною 300–500 грн за кілограм. Але це міф. Догляд і витрати тут не менші, ніж у малини», – пояснив він.
Додатковою проблемою став брак фахівців: в Україні раніше лохину майже не вирощували.
Щодо експорту, Боднар наголошує: конкуренція стрімко зростає.
«Лохину масово садять у Південній Америці, Африці, Китаї. Тому говорити, що Україна зможе стабільно заробляти на експорті, – складно», – зазначив він.
Вихід, на думку експерта, у якості: «Треба пояснювати споживачам, чому ягода має коштувати саме стільки. Якісний продукт завжди знаходить покупця – і в Україні, і за кордоном».
Читайте також: Добре заробили ягідники, що мали урожай, ринок збуту та бренд