Овочі-Ягоди-Сад

В Україні стартувало промислове вирощування іспанського мигдалю

В Україні стартувало промислове вирощування іспанського мигдалю

В Україну прийшли самоплідні іспанські сорти мигдалю, здатні витримувати весняні заморозки до –5°C. На їх основі розпочато створення промислових садів.

Про це повідомив президент «Української горіхової асоціації» Геннадій Юдін.

За його словами, іспанські сорти Пента та Макако вже офіційно зареєстровані в Україні й показали високу морозостійкість під час цьогорічних кліматичних негараздів. Їх випробування проводили в розсаднику «Мигдалеві сади» на Кіровоградщині. «Генеративні органи при заморозках до –5°С залишились неушкодженими», – зазначив Юдін.

Партнером українських дослідників виступає іспанський науковий центр CEBAS-CSIC, який із 1971 року займається селекцією мигдалю. Фахівці центру розробили карту придатності українських регіонів до вирощування самоплідних сортів – насамперед південних, центральних і західних областей.

У межах співпраці в Україні встановили кліматичний датчик, що щогодини передає температурні дані на сервер CEBAS-CSIC в Іспанії. Це дає змогу визначити оптимальні агрокліматичні зони для нових сортів.

Іспанські дослідники підтверджують, що завдяки пізньому цвітінню та самоплідності ці сорти стабільно плодоносять навіть за нестійкої весняної погоди. На підщепі GF-677 такі дерева вступають у промислове плодоношення вже на третій рік.

Під час Міжнародної мигдалевої конференції у Світловодську 12 вересня підписано меморандум про подальшу наукову співпрацю між «Українською горіховою асоціацією», CEBAS-CSIC та українськими аграрними інститутами.

За словами головного агронома асоціації Олексія Зеленька, розсадник «Мигдалеві сади» вже приймає замовлення на саджанці нових сортів. «Старт промислового мигдалівництва в Україні відбувся», – підкреслив він.

Читайте також: Українська делегація вивчала досвід іспанських селекціонерів мигдалю