Агрономія

«Вега Агро» на Житомирщині поступово відмовляється від оранки

«Вега Агро» на Житомирщині поступово відмовляється від оранки

Нині основний обробіток у ТОВ «Вега Агро» на Житомирщині – це переважно глибоке розпушування. Оранку застосовують, коли вносять органічні добрива, а також іноді під кукурудзу і майже завжди – під ріпак.

Про це розповів агроном господарства Юрій Петухов в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer.

«Звісно, від плуга хотілося б відмовитися повністю, але після зернових попередників лишається велика маса пожнивних решток, тому без оранки з нашим набором техніки якісно посіяти ріпак украй складно. Хоча цього року одне поле ріпаку посіяли після глибокого розпушування, тож побачимо, який буде результат»,

– зазначив Юрій Петухов.

Також у господарстві застосовують дискування як основний обробіток під озимі зернові, для передпосівного обробітку і закриття вологи. Завдяки тому що мало застосовують пестицидів, ґрунт у господарстві «живий», тож до весни за наявності вологи від заореної органіки мало що лишається, і це без застосування деструкторів.

Проте, за словами агронома, помітили, що після оранки органіка перегниває набагато гірше, ніж після глибокого розпушування. Це ще одна з причин, чому в господарстві намагаються відмовлятися від плуга.

«На no-till чи, наприклад, strip-till нам доволі складно перейти, зокрема, через дуже велику строкатість ґрунтів. Та й це вимагає дуже значних капітало вкладень. Тому спочатку нам потрібно їх «вирівняти»»,

– додав Юрій Петухов.

Нагадаємо, «Вега Агро» на Житомирщині поступово впроваджує диференційоване внесення добрив, а на найбідніші ґрунти вносять органічні добрива.