Агрономія

«Вега Агро» на Житомирщині поступово впроваджує диференційоване внесення добрив

«Вега Агро» на Житомирщині поступово впроваджує диференційоване внесення добрив

ТОВ «Вега Агро» на Житомирщині господарює переважно на бідних і дуже строкатих ґрунтах як за вмістом гумусу й мікро- та макроелементів, так і за кислотністю. Тому господарство працює над упровадженням диференційованого внесення добрив.

Про це розповів агроном господарства Юрій Петухов в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer.

«Як показують аналізи, маємо дуже низький уміст цинку, міді, сірки, калію, фосфору і марганцю. Тому все це треба компенсувати внесенням добрив. Крім того, у нас дуже строкаті ґрунти – в межах одного поля й навіть у межах гектара рівень pH може коливатися від 4,5 до 8, а на лужних ґрунтах можуть бути вкраплення з дуже кислими ділянками. Проте у відсотках більше лужних, ніж кислих. Відсоток гумусу в межах одного поля також може коливатися від 0,8 до 3%. А тому нам потрібне диференційоване внесення добрив, над чим, власне, і працюємо»,

– розповідає Юрій Петухов.

Зробили аналіз ґрунтів, мають карти врожайності, використовують карти за індексом NDVI. Працюють із різними програмами, як-от Cropwise Operations, xarvio FIELD MANAGER, Climate Fieldview. Урожайність аналізують за допомогою FieldView.

Однак, за словами агронома, через високу строкатість ґрунтів ці карти іноді доводиться корегувати в ручному режимі. Нещодавно придбали розкидач для диференційованого внесення добрив. Лишилося вивчити й налагодити процес.

Нагадаємо,на найбідніші ґрунти у «Вега Агро» на Житомирщині вносять органічні добрива. Також агроном розповів, як у господарстві розробляють ділянки з вимочками – так звані блюдця.