Тваринництво

Як хмельницьке господарство подолало мастити в корів

У ТОВ «Україна 2001» (Хмельницька область) мастити в корів побороли якісною підстилкою, постійною дезінфекцією, обробленням вимені до та після доїння.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів головний технолог ТОВ «Україна 2001» Віктор Харкавлюк.

«Однак є нюанси, ‒ додав він. ‒ Наприклад, корова після доїння має лягти мінімум через 30 хвилин. Якщо лягає відразу ‒ мастит гарантовано, бо в неї ще не закрився сфінктер, і через дійковий канал у вим’я потрапляє бактерія».

Щоб корова відразу не лягала, її треба змусити після доїння піти до кормового столу поїсти. А вона це зробить, коли там лежить свіжий корм, пояснив Віктор Харкавлюк.

«Доки вона їсть, сфінктер закривається, можна лягати й жувати жуйку, виробляти молоко. Тому мастити ‒ це питання якісного менеджменту, організації роботи», ‒ резюмував він.

Як повідомлялося, на підстилці з пастеризованої гноївки немає ризиків маститу для корів.