Агрономія

Завдяки сівозміні і якісному посівмату «Вега Агро» на Житомирщині застосовує мінімум інсектицидів та фунгіцидів

Завдяки сівозміні і якісному посівмату «Вега Агро» на Житомирщині застосовує мінімум інсектицидів та фунгіцидів

ТОВ «Вега Агро» на Житомирщині досить мало застосовує фунгіцидів й інсектицидів і практично не має проблем із хворобами та шкідниками.

Про це розповів агроном господарства Юрій Петухов в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer.

«Наприклад, по кукурудзі за час моєї роботи в господар стві ще жодного разу ані інсектициди, ані фунгіциди не вносили. На соняшнику разів чотири закладали досліди з різними фунгіцидами й лиш одного разу мали невелику прибавку врожаю. Тому наразі фунгіциди й інсектициди масово не застосовуємо і серйозних проблем із хворобами та шкідниками не маємо»,

– зазначає Юрій Петухов.

За його словами, це передусім завдяки правильній сівозміні й дуже якісним стійким до хвороб гібридам. Мають змогу обрати для себе найкраще насіння, адже закладають демопосіви сортів і гібридів різних культур.

Зокрема, цього року висіяли 214 гібридів соняшнику, 96 гібридів ріпаку, 45 сортів пшениці, 10 – жита, 13 – ячменю і 136 гібридів кукурудзи фактично всіх світових селекційних компаній, представлених в Україні.

«Вони надають нам своє насіння, адже їм потрібні результати: як проявляє себе їхній посівмат у нашому регіоні. А ми надаємо їм доступ до інформації про технологію вирощування (на демоділянках вона в нас така сама, як і в товарних посівах), проводимо дні поля й відкрито ділимося результатами. Профілактично обов’язково два фунгіциди застосовуємо тільки на пшениці та ячмені, а реальна потреба у фунгіцидних обробках жита виникає раз на 4-5 років»,

– пояснює фахівець.

Наприклад, цього року були рясні дощі й низькі температури із середини травня, тож можна було спрогнозувати інтенсивніший розвиток хвороб. А інсектициди на пшениці також практично не застосовують. Тільки раз на кілька років буває потреба обробити посіви, наприклад, від п’явиці.

«Загалом працюємо по факту виникнення проблем і стежимо за економічним порогом шкідливості»,

– додає агроном.

Нагадаємо, урожайність озимого ріпаку в господарстві цього року перевищила очікувані показники. Також агроном розповів, як у господарстві розробляють ділянки з вимочками – так звані блюдця.