Як обрати біологічний консервант для кукурудзяного силосу

Обираючи консерванти для силосу кукурудзи, слід звернути увагу на шість контрольних точок, пише журнал The Ukrainian Farmer.
1. Аеробна стабільність і самозігрівання. Оптимально температура зрізу в умовах хорошого або відмінного менеджменту відбору не має перевищувати 20-21 °С.
2. Псування верхнього шару. Воно також залежить від аеробної стабільності. Відмінно, коли різниця між кількістю завезеної зеленої маси й використаним силосом (втрати на угар) становить 5-6%.
3. Відсутність критичного зниження рН. Бажано не менше, як 3,8-3,9.
4. Кількість оцтової кислоти. Відмінно ‒ коли не більше 3%. Також можна звернути увагу на відсоток пропіленгліколю.
5. Кількість етанолу. Відмінно за його вмісту кукурудзяному силосі до 1%, добре ‒ до 1,5%.
6. Уміст цукрів і перетравної за 12 годин нейтрально детергентної клітковини. Більші втрати на ферментацію ведуть до зниження поживної цінності силосу.
Як повідомлялося, консервант для кукурудзи має бути іншим, ніж для злакових і бобових трав.