Тваринництво

Як обрати біологічний консервант для кукурудзяного силосу

Як обрати біологічний консервант для кукурудзяного силосу

Обираючи консерванти для силосу кукурудзи, слід звернути увагу на шість контрольних точок, пише журнал The Ukrainian Farmer.

1. Аеробна стабільність і самозігрівання. Оптимально температура зрізу в умовах хорошого або відмінного менеджменту відбору не має перевищувати 20-21 °С.

2. Псування верхнього шару. Воно також залежить від аеробної стабільності. Відмінно, коли різниця між кількістю завезеної зеленої маси й використаним силосом (втрати на угар) становить 5-6%.

3. Відсутність критичного зниження рН. Бажано не менше, як 3,8-3,9.

4. Кількість оцтової кислоти. Відмінно ‒ коли не більше 3%. Також можна звернути увагу на відсоток пропіленгліколю.

5. Кількість етанолу. Відмінно за його вмісту кукурудзяному силосі до 1%, добре ‒ до 1,5%.

6. Уміст цукрів і перетравної за 12 годин нейтрально детергентної клітковини. Більші втрати на ферментацію ведуть до зниження поживної цінності силосу.

Як повідомлялося, консервант для кукурудзи має бути іншим, ніж для злакових і бобових трав.