Базовими культурами у Баришівській зерновій компанії цього року лишилися кукурудза та соя

Цьогоріч у Баришівській зерновій компанії посівні площі під культури розподілили так: кукурудза – 27,5 тис. га, соя – 19,4 тис. га, озима пшениця – 5,9 тис. га, соняшник – 4,7 тис. га, інші культури – 600 га, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Базовими лишились кукурудза і соя – культури, для вирощування яких у сучасних реаліях треба чимало досвіду й знань.
«Підготовка площ для сівби – важлива робота, від якої, без перебільшення, залежить левова частка врожаю. Фахівці компанії розуміють усі тонкощі цього процесу. Надто глибоке розпушення – і рослинам забракне вологи, яка з першими ж теплими днями втече з, на перший погляд, пухкого, як подушка, поля. А прохід «по шапках» загубить ще тендітну кореневу систему задовго до того, як ці тоненькі пальчики матимуть змогу добратись до жаданої вологи»,
– йдеться у статті.
Фахівці компанії проаналізували свій досвід роботи і внесли низку змін у технологічні напрацювання. Так, більше уваги приділяють післяжнивному обробітку ґрунту. Це раціонально і з погляду якісного розпушення, земля до весни не скріплюється вологою, не залежується снігом.
«Ми в наших полях навесні практично не маємо «коржів» чи тріщин за відсут ності весняної вологи. Плюс до цього – глибше загортання поживних решток, які за пів року під снігом чи під вітрами розкладаються без жодної користі для землі. І знову на перший план виступає та сама погода. Аномальні приморозки квітня вдарили не тільки по фруктах. Який смисл запихати в землю тендітне насіння, коли ґрунти скриплять і кришаться від морозів?»,
– зазачає Андрій Коваль, фахівець з якості робіт Баришівської зернової компанії.
Нагадаємо, було названо найпоширеніші наразі шкідники та хвороби у посівах кукурудзи.