Овочі-Ягоди-Сад

Роботи не впораються без людей: чому теплицям потрібні коботи

Роботи не впораються без людей: чому теплицям потрібні коботи

Роботизовані системи здатні зібрати лише 85% врожаю виноградних томатів – решту мають доробити коботи, тобто спільні роботи, що працюють поруч із людьми.

Про це написали Елдерт ван Хентен та Яель Едан у книзі Advances in Agri-Food Robotics, повідомляє журнал «Плантатор».

«Далеко не всі галузі готові до впровадження роботизованих рішень, – зазначили вони. – У тепличному господарстві вже реалізовано все, що можна було механізувати та роботизувати порівняно легко, однак залишається чимало завдань, де досі потрібна людська праця».

Автори пояснюють, що одним із головних викликів для повністю автономного збирання є так званий ефект оклюзії – коли листя або гілки закривають плід, заважаючи машинному зору розпізнати його. Ще одна проблема – надто вузька спеціалізація більшості сучасних агроботів.

За таких умов, вважають науковці, перспективним є розвиток саме коботів – машин, які можуть адаптуватися до людського стилю роботи та ефективно взаємодіяти з працівниками. Проте для їх широкого впровадження потрібно буде змінювати і бізнес-моделі в агросекторі.

Читайте також: Ринок тепличної продукції в Нідерландах буксує