Коза ‒ не фабрика з виробництва молока, а особистість

Якісне козине молоко починається з генетики. Коли цап покриває своїх доньок, тоді вони дають молоко із запахом.
Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів власник компанії «Дообра ферма» Тарас Ложенко.
Наступний етап ‒ випоювання козенят тільки молоком, до того ж теплим, щоб вони були здорові, мали здоровий шлунок. Далі ‒ догляд, раціон, максимально сприятливі умови доїння.
«Процес доїння важливий для якості молока, і дояр повинен бути супервідповідальним, уважним, не підганяти кіз, не бити, бо тоді вони стресують, ‒ наголосив Тарас Ложенко. ‒ Завершуючи доїння, він має зробити м’який масаж вимені, щоб воно було розслаблене, щоб усе молоко підійшло до дійок, і за потреби зняти доїльний апарат».
Він зауважив, що процесу доїння ніщо не повинно заважати.
«Раніше ми проводили екскурсії під час доїння, а потім помітили, що в таки дні удоїв менше. Бо коза ‒ це не фабрика з виробництва молока, а особистість. Так, у тварин є ієрархія: першими на доїння заходять сильні кози, вони йдуть в однаковому порядку, потім ‒ слабші. Якщо козу щось зацікавило, не треба її підганяти, а поготів бити».
При цьому Тарас Ложенко підкреслює, що удої в них менші, ніж у європейських кіз: у середньому 3-4 л на день. Тоді як у Європі кіз, які дають менше 5 л молока на день, вибраковують. Відповідно через відбір по надоях ті кози мають гірші показники імунної системи, додав він.