Сорт лохини Еліот виявився найсолодшим і найкислішим, – румунське дослідження

З метою біохімічного визначення вмісту антоціанів, загальної кількості поліфенолів та інших корисних для здоров’я сполук румунські науковці дослідили 9 сортів лохини. Максимальні значення вмісту цукру зафіксовані у сорту Еліот (10,5%), мінімальні – у сортів Сафір (8,07%) та Делічія (7,97%).
Про це йдеться у матеріалі журналу «Садівництво по-українськи».
На вміст цукру впливають сорт, технологія догляду, ґрунтові умови та положення плода в кроні.
Ще один ключовий біохімічний показник, який використовується для оцінки якості плодів, – титрована кислотність (співвідношення цукор/кислотність). Мінімальну зафіксовано у сорту Блюрей (0,41%), максимальну (1,18%) – у сорту Еліот. Сорти Дюк, Сімултан та Вітал мали середнє значення. Вміст загальних кислот у лохині становить 0,51–1,77 г / 100 г свіжої маси.
Дослідження проводилися спеціалістами Університету аграрних наук та ветеринарної медицини та Інституту досліджень плодових культур (Румунія) на фермі в долині Арджеш на трирічних рослинах поширених у Європі сортів лохини Блюрей, Дюк, Еліот та Ханна Чойс, а також румунських – Компакт, Делічія, Сафір, Сімултан та Вітал.
Читайте також: «Фру Тек» сертифікував сорти лохини суспільного надбання