Ефективність гуматів залежить від складу вихідної сировини

Гумати містять багато корисних складових: гумінові кислоти, гумінові солі, фульвові кислоти та солі, вуглець, мікроелементи. Таке добриво одночасно є і стимулятором, повністю натуральним і містить мало баластних речовин, які, до речі, є повністю природними й не заважають колообігу речовин в агроценозі й не загрожують життю будь-яких складових цього агроценозу.
Про це у своїй статті в жуналі The Ukrainian Farmer пише Катерина Ведмедєва, кандидат біологічних наук, заступниця директора з наукової роботи Інституту олійних культур НААНУ.
«Гумати є досить дієвим і прогресивним варіантом підживлення рослин й усього агроценозу загалом. Вони мають деякі вади, пов’язані саме з їхнім природним походженням. Складність у тому, що їх виготовляють із природного бурого вугілля, яке, як і будь-яка інша копалина, створено природою й не має стандарту складу речовин. Відповідно, різні види бурого вугілля мають різний уміст вуглецю, гуматів, мікроелементів та інших складників»,
– зазначила Катерина Ведмедєва.
Звичайно, можна зробити штучне покращення будь-якого завершеного продукту додатковим додаванням окремих інгредієнтів, однак це вже буде не зовсім натуральна речовина. Тому іноді деякі агрономи, випробувавши деякі варіанти гуматів, що є на ринку, бувають розчарованими й не бачать сенсу в застосуванні їх надалі. А деякі, спробувавши гумати, не можуть ними нахвалитися.
«Чому так? Справа у двох речах: натуральності й вдалому складу вихідної сировини. Звичайно, можна проаналізувати й відповісти, що в гуматах уміст сухого залишку становить 9-10%, масова частка органічної речовини – до 50%, загального вуглецю – від 3,5 до 6%, гумусових речовин – від 6 до 11%. Однак навіть за незмінної технології іноді відбуваються зміни складу отриманого продукту, які зумовлює зміна сировини»,
– додала науковиця.
Раніше ми писали, що таке якісні гумати.