Регуляторні вимоги ЄС щодо простежуваності продукції стимулюють українських виробників переходити до глибшої переробки

Нові регуляторні вимоги ЄС щодо простежуваності продукції стимулюють українських виробників переходити від експорту сировини до глибшої переробки всередині країни.
Про це у своїй колонці для журналу The Ukrainian Farmer повідомила менеджерка з якості Асоціації «Дунайська Соя» Анастасія Радюк.
За її словами, у 2023/24 маркетинговому році обсяги переробки вже перевищили 2 млн тонн, що на 10–15% більше порівняно з попереднім періодом. До того ж зростає частка експорту саме переробленої сої — шроту та олії, що дає змогу не тільки відповідати новим стандартам, а й створювати додану вартість на території України.
«Асоціація «Дунайська Соя» фіксує позитивні тенденції: збільшується кількість сертифікованих переробників, розвиваються кооперації між агровиробниками та переробними підприємствами. Такі кроки відкривають доступ до преміальних сегментів ринку та дозволяють українській сої конкурувати на глобальній арені як за якістю, так і за стандартами сталості», – зауважила Анастасія Радюк.
Нагадаємо, ринок сої в ЄС надзвичайно залежний від зовнішніх постачань: вирощуючи близько 3 млн тонн на рік країни Євросоюзу потребують додатково близько 33 млн тонн бобів. Також ми писали, що регуляторні вимоги ЄС щодо простежуваності продукції несуть певні виклики для виробників сої.