Агромаркет

Курятина є основним видом м’яса в Україні, що забезпечує продовольчу безпеку та є важливою експортною продукцією

Ринок курятини

Ринок курятини

Курятина є основним видом м’яса в Україні, що забезпечує продовольчу безпеку та є важливою експортною продукцією, хоча ринок курятини й змінився під впливом війни.  

2024 року ринок курятини зазнав змін під впливом внутрішніх і зовнішніх чинників, зокрема війни, глобальних економічних викликів і змін у торгівельних відносинах. Виробництво курятини в Україні є на високому рівні, хоча певні чинники вплинули на його динаміку. Зокрема наслідки воєнних дій призвели до знищення частини виробничих потужностей у деяких регіонах, що негативно вплинуло на загальні обсяги виробництва. Водночас підвищення собівартості, зумовлене підвищенням цін на корми, енергоносії та логістику, змусило виробників переглядати свої бізнес-моделі й упроваджувати нові технології, що дозволило частково компенсувати втрати. 

Основними виробниками курятини в Україні є такі великі компанії, як МХП, «Агромарс» і «Володимир-Волинська птахофабрика». Вони відіграють провідну роль у постачанні курячого м’яса як на внутрішній, так і на зовнішній ринки. Попри виклики підприємства адаптувалися до нових реалій, оптимізували виробничі процеси та зберегли свої позиції. Малий і середній бізнеси також мають суттєву частку у виробництві курятини, хоча їхній розвиток часто обмежено фінансовими й інфраструктурними проблемами. 

ВИРОБНИЦТВО М’ЯСА ПТИЦІ 

Якщо аналізувати поголів’я свійської птиці, то на 1 січня 2025 року воно становить 186,42 млн голів, що на 0,9% більше за аналогічний період минулого року. Частка підприємства становить 58,4% (108,88 млн голів), а господарств населення — 41,6% (77,53 млн голів). Варто зазначити, що, порівнюючи з аналогічним періодом минулого року, збільшення поголів’я відбулося на підприємствах на 2,6%, що не скажеш про господарства населення, де фіксується зменшення на 1,3%. Найбільші області з кількості свійської птиці: Вінницька (20%), Київська (12%), Черкаська (12%), Дніпропетровська (11%). 

Виробництво м’яса птиці 2024 року становить 1 390 тис. тонн, що на 5,5% більше, ніж 2023 року. Частка підприємств становить 90% (1 259 тис. тонн), обсяги переробки збільшились на 6,1%.  

ЕКСПОРТ КУРЯТИНИ 

Експорт курятини є важливим напрямом для українських виробників, адже Україна є одним із головних експортерів цього продукту у світі. Основними напрямками експорту 2024 року стали країни Європейського Союзу, зокрема Нідерланди (16,8%) та Словаччина (7,5%). Загалом частка країн ЄС у загальному експорті становила 30%, або 136 тис. тонн. Також значні обсяги постачань було спрямовано на Близький Схід, зокрема в Саудівську Аравію (13,4%) та Ірак (7,9%). В азійському регіоні українська курятина має попит у В’єтнамі, Китаї та Гонконгу. На експорт впливали такі чинники: збільшення квоти ЄС на імпорт української продукції, посилення конкуренції на світовому ринку, особливо з боку Бразилії та США, а також логістичні труднощі, пов’язані з воєнними діями. Важливим чинником стало зміцнення позицій українських виробників на нових ринках Африки та Центральної Азії. 

Загальний експорт м’яса птиці 2024 року становив 446,6 тис. тонн, що на 5,6% більше, ніж 2023-го. Вартісний показник — 957,3 млн доларів, що на 20% більше, ніж 2023 року. Найбільші обсяги поставок відбулися в таких місяцях: серпні (9,3%), жовтні (8,8%), листопаді (8,7%). 

Хоча Україна є нетто-експортером курятини, певні обсяги цього продукту все ж імпортували 2024 року — імпорт становив 44,9 тис. тонн, що на 25% менше, ніж 2023-го. Вартісний показник знизився на 18% — до 28 млн доларів. 

ОБСЯГИ ІМПОРТУ 

Основними джерелами імпорту є Польща — найбільший постачальник охолодженої курятини, а також Угорщина й Німеччина, що постачають спеціалізовані види продукції. Однак загальний обсяг імпорту є незначним через високий рівень внутрішнього виробництва та достатню пропозицію української курятини. Попит на імпортовану продукцію в основному спостерігався в сегменті переробки, деякі підприємства імпортували м’ясо для використання в готових продуктах, що пояснюється специфічними технологічними вимогами. 

СВІТОВЕ ВИРОБНИЦТВО М’ЯСА ПТИЦІ 

Світовий ринок курятини 2024 року також зазнав суттєвих змін. Загальне виробництво й далі зростало у світі, чому сприяло збільшення обсягів у США та Бразилії, а також високий попит у країнах Азії. Водночас виробництво у Європейському Союзі дещо скоротилося через екологічні обмеження та жорсткіші регулювання у галузі сільського господарства. У глобальній торгівлі курятиною Бразилія зміцнила свої позиції як провідний експортер, а США наростили поставки в Китай. У Європі спостерігалося скорочення імпорту через збільшення власного виробництва. Китай є найбільшим споживачем курятини, хоча місцеве виробництво також збільшується. Особливої уваги заслуговує роль штучного м’яса й альтернативних білкових продуктів, які поступово завойовують ринок. 

2025 року прогнозується збільшення світового виробництва майже на 2% до рекордних 104,9 млн тонн. Цей розвиток галузі зумовлено доступністю м’яса птиці в часи тиску споживчої спроможності, особливо в періоди, коли інші білки є дорожчими. Зміна моделей зі збільшенням переважання м’яса птиці також сприяла збільшенню, як і сильна маркетингова потужність галузі й розробка продуктів, а також деяке відновлення попиту після кількох років повільного (або негативного) зростання у кількох регіонах після COVID-19 і тиску споживчої спроможності. Відносно новою тенденцією є прихильність споживачів до сталого розвитку, що призводить до додаткового переходу до птахівництва в розвинених країнах через відносно нижчий слід вуглекислого газу, порівнюючи з іншими тваринними білками. Збільшення виробництва прогнозується для більшості країн — найбільше зростання очікується для Китаю, Туреччини, ЄС, Бразилії та Мексики. Розширення підтримується помірним підвищенням цін на корми та споживчим попитом, що стимулюється економічним зростанням. Значне збільшення виробництва в Китаї дозволить йому повернутися до статусу найбільшого виробника у світі. Прогнозується, що турецьке виробництво збільшиться завдяки стабільному внутрішньому попиту й збільшенню поставок на зовнішні ринки мірою зняття урядових обмежень на експорт. Рекордно високий прогноз на виробництво м’яса птиці у Бразилії підтримується сильним зовнішнім попитом і низькою собівартістю виробництва. 

Збільшення виробництва прогнозується для більшості країн — найбільше очікується для Китаю, Сполучених Штатів, Туреччини, ЄС, Бразилії та Мексики. Розширення підтримується помірним підвищенням цін на корми та споживчим попитом, що стимулюється економічним зростанням. Значне збільшення виробництва в Китаї дозволить йому повернутися до статусу найбільшого виробника у світі. 

Збільшення світової пропозиції було ускладненим під впливом пташиного грипу й обмеженою глобальною пропозицією племінного поголів’я. Це, ймовірно, збереже певні обмеження для розвитку тих регіонів, які зазнають найбільших викликів. Очікується, що операційні витрати лишаться відносно незмінними через значні пропозиції кукурудзи та сої в Північній Америці та Бразилії. Найкритичнішими ризиками для прогнозу є потенційний рік Ла-Нінья та розвиток рослинництва у Європі. 2025 року пташиний грип лишатиметься головним викликом для галузі й серйозним потенційним руйнівником місцевих ринків і світової торгівлі. Глобальна торгівля все ще буде активною, але на неї вплине зростання геополітичної напруженості та постійний тиск із боку пташиного грипу. Рух до продовольчої безпеки та безпеки ресурсів, розвитку місцевої економіки та глобальніших торгівельних відносин, ймовірно, ускладнить доступ до кількох ринків. Це призведе до зміни торгівельних потоків і більшої волатильності обсягів і цін. Постійні виклики на Близькому Сході додадуть стресу світовим трейдерам через перенаправлення торгівлі в південний маршрут між Європою, Близьким Сходом, Африкою й Азією. 

Прогнозується, що світовий експорт 2025 року на 2% збільшиться до рекордних 13,8 млн тонн після відносної стагнації торгівлі у 2023 та 2024 роках. Очікується, що економічне зростання сприятиме помірному підвищенню споживання, оскільки курятина є дешевшим тваринним білком, що подобається споживачам із середнім рівнем доходу. Хоча всі великі експортери (Бразилія, США, ЄС і Таїланд) отримають приріст, Бразилія захопить найбільшу частку зростання — вона здатна обслуговувати й бути конкурентоспроможною за цінами на найбільших ринках, що розвиваються (Мексика, Саудівська Аравія, Сінгапур, ОАЕ та Велика Британія). Зменшення обмежень, пов’язаних із високопатогенним пташиним грипом (HPAI), сприятиме збільшенню експорту з ЄС на різні ринки, хоча Велика Британія лишатиметься найбільшим ринком для ЄС. Експорт з Таїланду буде підтримуватися підвищенням попиту вареної курки, зокрема до ЄС, Японії та Великої Британії. 

За підсумками 2024 року українська галузь птахівництва мала справу з численними викликами, проте продемонструвала стійкість і гнучкість. Виробництво є стабільним, хоча й під впливом складних економічних умов. Експорт збільшувався, а імпорт був на низькому рівні. Світові тенденції сприяли посиленню конкуренції між головними гравцями ринку, що вимагало від українських виробників адаптації до нових умов. Перспективи подальшого розвитку галузі залежать від стабільності економічного середовища, можливостей адаптації до нових експортних вимог і здатності підприємств залучати інвестиції в модернізацію виробництва. 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ